1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΑΣ


Μετάβαση στο περιεχόμενο

activity

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΡΙΑΣ

◊◊◊

Το πρώτο Δημοτικό Σχολείο στην Αγριά λειτούργησε το 1900. Ήταν μικτό μονοτάξιο Δημοτικό Σχολείο και αριθμούσε κάτι παραπάνω από είκοσι μαθητές. Στεγάστηκε σε ιδιωτικό ενοικιαζόμενο οίκημα. Έπειτα από δέκα χρόνια δημιουργήθηκαν δύο μονοτάξια σχολεία, ένα αρρένων και ένα θηλέων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες τότε ανέρχονταν γύρω στους εξήντα.

Από το 1917 αλλάζει ο νομικός χαρακτήρας του σχολείου. Υπάγεται πλέον η συντήρησή του από το Δήμο Νηλείας που ήταν έως τότε στο δημόσιο. Το 1925 απαλλοτριώνεται χώρος ιδιοκτησίας κληρονόμων Αθανασίου Πασά για την ανέγερση διδακτηρίου. Αμέσως άρχισε η οικοδόμησή του με δαπάνες του Ταμείου Εκπαιδευτικής Πρόνοιας Αγριάς και με πενιχρές εθελοντικές εισφορές των κατοίκων της περιοχής. Ο Ζ. Καραγιάννης πρόσφερε ένα σημαντικό ποσό και το διδακτήριο ολοκληρώθηκε και λειτούργησε το 1929. Ήταν μονώροφο, με δύο αίθουσες διδασκαλίας και γραφείο.

Τη σχολική χρονιά 1930-1931 τα δύο μονοτάξια συγχωνεύτηκαν σε ένα διτάξιο μικτό δημοτικό. Από τη σχολική χρονιά 1935-1936 έως και το σχολικό έτος 1951-1952 λειτούργησε ως τριτάξιο και το 1952 η αύξηση του μαθητικού πληθυσμού οδήγησε στην προαγωγή του σε εξατάξιο.

Στο μεταξύ, από το 1936 η όλο και μεγαλύτερη ένταξη παιδιών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα δημιούργησε την ανάγκη επέκτασης του διδακτηρίου. Με δωρεά ποσού 200.000 δραχμών από τον Περικλή Γεωργιάδη προστέθηκε ένας δεύτερος όροφος στο υπάρχον κτήριο. Το διδακτήριο αυτό με τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1955 υπέστη σοβαρές ζημιές και διατάχθηκε η κατεδάφισή του.

Στο ίδιο χώρο ανεγέρθηκε το νέο ισόγειο διδακτήριο, ενώ παράλληλα υπήρξε και προέκτασή των κτιριακών υποδομών και του αύλειου χώρου του σχολείου σε συνεχόμενο οικόπεδο που αγοράστηκε για το σκοπό αυτό. Είναι πλέον το διδακτήριο που χρησιμοποιείται μέχρι και τις μέρες μας, στη μορφή σχεδόν που κατασκευάστηκε εξ αρχής, στη συμβολή των οδών Π. Γεωργιάδη και Ρ. Φεραίου στο κέντρο της πόλης. Η παλαιότητα και οι σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης το καθιστούν όλο και λιγότερο χρηστικό.

Μέχρι τη δεκαετία του’80 έφτασε να φιλοξενεί ένα αριθμό μαθητών της τάξης των 250 περίπου. Η πολιτεία για την εύρυθμη λειτουργία του αποφάσισε κάποιες αλλαγές στη δομή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγριά. Με το ΦΕΚ 189/29.8.1988 το σχολείο μας ονομάστηκε για πάνω από μια δεκαετία 6)θέσιο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς, ενώ στον ίδιο χώρο ιδρύθηκε και λειτουργούσε 10)θέσιο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς.

Η σημερινή ονομασία των σχολείων και το οριστικό τέλος της συνύπαρξης στον ίδιο χώρο επήλθε στη δύση του προηγούμενο αιώνα. Το 1998 το 10)θέσιο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς μεταστεγάστηκε στο δικό του ιδιόκτητο χώρο στις βόρειες παρυφές της πόλης και με το ΦΕΚ 1206/2.10.2000 τα δύο σχολεία, ακολουθώντας τη λογική της ιστορικής τους διαδρομής στην εκπαίδευση, άλλαξαν αμοιβαία την αρίθμηση στον τίτλο τους. 

Το έτος 2009 έγιναν νέα έργα υποδομής, ενώ περιήλθαν και δύο ακόμη αίθουσες σε διδακτική χρήση που προϋπήρχαν στο χώρο. Έως τότε υπηρετούσαν τις ανάγκες του σώματος των Ελλήνων Προσκόπων. Έτσι η συνολική έκταση του σχολείου μας σήμερα ανέρχεται σε 2.487 τετραγωνικά μέτρα ( Τα 1949τμ. είναι η αυλή και τα υπόλοιπα οι αίθουσες διδασκαλίας, οι βοηθητικοί χώροι και το γραφείο των διδασκόντων).

Οι μαθητές του σχολείου μας  τα τελευταία χρόνια ανέρχονται σε 130 περίπου, δίνοντας σταθερά ένα μέσο όρο ανά τάξη πάνω από είκοσι. Από το έτος 2000 το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς λειτουργεί ως Ολοήμερο. Περίπου 20% των μαθητών του παρακολουθούν κάθε χρόνο τα μαθήματα του Ολοημέρου.


  Για την παράθεση των ιστορικών γεγονότων που περιγράφουν την εξέλιξη στο χρόνο του σχολείου μας πολύτιμη ήταν η αρωγή του συγγράμματος του Α.Ι. Τζαμτζή, «Αγριά – Δράκια, Παράλληλοι Βίοι δύο πηλιορείτικων χωριών», Δήμος Αγριάς, 2005                                                                    

Home Page | school | activity | useful | photos | contact

 

Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού